15 Kasım 2008 Cumartesi

if, switch, while, for, do while yapıları

Uzun bir aradan sonra C# derslerine devam ediyoruz.
if ve switch konrtol yapılarının kullanımını ve while, for, do while döngü yapılarının kullanımını basit bir örnek program yaparak anlatmaya çalışacağım.

Yeni bir C# Windows Application açtıktan sonra Formumuza aşağıdaki nesneleri yerleştiriyoruz.


if, for, switch ve do while Labellarının karşısındaki nesneler TextBox, while ın karşısındaki nesnemiz ListBox olmalı. Bu nesnelerin isimlerini de Property -> Name özelliğinden tboxIf, tboxFor, tboxSwitch, tboxDo ve lboxWhile yapıyoruz.

Formumuzu tasarladıktan sonra Text özelliğini "Başlat" yaptığımız Button1 e çift tıklayarak kod penceremize geçip butona yıklandığında yaptırmak istediklerimizi yazmaya başlıyoruz.



Öncelikle kullanacağımız değişkenlerimiz tanımlayadık.
Artık sayac, sayac2 ve sayac3 adında ve int tipinde 3 tane değişkenimiz var. sayac değişkenimiz 1 e, sayac3 değişkenimiz ise 3 e eşit. tanımlama esnasında değer atayabiliyoruz. Arzu ederseniz sonradan da değer ataması yapabilirsiniz. Nitekim sayac2 değişkenimiz for döngüsü kullanımında değer almıştır.

If, eğer manasında bir kontrol yapısıdır. Eğer bu şöyleyse şunu yap, değilse (else) bunu yap şeklinde ifade içerir.

if (sayac == 1) // sayac değişkeni 1 e eşit ise
{
tboxIf.Text = "Sayaç 1 e eşit"; // tboxIf nesnesinin text özelliğine "Sayaç 1 e eşit" yaz.
}
sayac değişkeninin değeri 1 idi. Dolayısıyla bu şart True yani doğru olarak dönecek ve yapmasını istediğimizi yapacaktır.


sayac2 değişkenimizi sadece tanımlamış ve değer atamamıştık. Burada 5 değerini atadık ve 10 dan küçük eşit olma durumunu kontrol ettik. Bu boolean ifade doğru döndüğü sürece de sayac2++ diyerek sayac2 nin değerini 1 arttırdık.
for (sayac2 = 5; sayac2 <= 10; sayac2++) { tboxFor.Text = sayac2.ToString(); } sayac++ yerine sayac=sayac+1 de kullanabiliriz. while ise verilen şart True döndüğü müddetçe altındaki işlemleri yapmasını istediğimiz durumlarda kullanılır. while (sayac <= 5) { lboxWhile.Items.Add (sayac.ToString()); sayac = sayac + 1; } Burada neden ListBox nesnesi kullandığımızı Run edince anlıyacaksınız :) Switch bir durumun faklı hallerinde yapması gereken farklı durumları anlatmak için kullanılır. switch (sayac3) { case 0 : tboxSwich.Text = "Sayaç 0 dır"; break; case 1: tboxSwich.Text="Sayaç 1 dir"; break; ............................ sayaç3 için; değeri 0 ise şunu, 1 ise bunu..... default (hiçbiri değilse) ise..... iç içe if kullanımı ile aynıdır aslında ama daha okunaklı ve anlaşılırdır. do - while döngüsü her halukarda en az 1 kez çalışmasını istediğiniz durumlarda kullanılır. do { sayac++; // her durumda bunu yapacaktır.
}
while (sayac == 10);
tboxDo.Text = "Sayaç şimdi 10 oldu";

Artık F5 ile uygulamamızı çalıştırıp Buton a tıklamak suretiyle sonucu görebiliriz.


Bilerek anlatmadığım bazı noktalar var. Onları da siz merak edip araştırın diye es geçtim.

Mutlu kalın.

Hiç yorum yok: